Χαβιέρ Μαρίας – Ο Αισθηματικός Άντρας

ο αισθηματικός άντρας
Όταν έπιασα στα χέρια μου τον «Αισθηματικό Άντρα» του Χαβιέρ Μαρίας, είχα ήδη αρκετές προσδοκίες έχοντας διαβάσει τόσα καλά λόγια για το γράψιμό του. Και οι προσδοκίες αυτές επαληθεύτηκαν μετά την ανάγνωση.
Στην πραγματικότητα είχα ήδη διαβάσει το πρώτο βιβλίο του Ισπανού, «Τα Λημέρια του Λύκου», που όμως -αν και απολαυστικότατο- δεν αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής του.

Κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ένας διάσημος τραγουδιστής της όπερας, γνωστός ως «Λέων της Νάπολης», ο οποίος νιώθει την ανάγκη να μας αφηγηθεί το όνειρο που είδε το προηγούμενο βράδυ. Το όνειρο όμως δεν ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού αλλά πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίστηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη Μαδρίτη όπου είχε πάει για μια σειρά παραστάσεων.
Εκεί γνωρίζει τρεις ιδιαίτερους ανθρώπους που θα καθορίσουν τη μετέπειτα ζωή του. Τον κτητικό τραπεζίτη Μανούρ, τη μελαγχολική σύζυγό του Ναταλία και τον επαγγελματία συνοδό της Ναταλίας, Ντάτο. Ο «Λέων» περνάει τις ημέρες της διαμονής του στη Μαδρίτη με αυτή την παράξενη τριάδα, ερωτεύεται τη Ναταλία και βάζει σκοπό να την κάνει δική του και να εκμηδενίσει τον Μανούρ.

Ο Μαρίας καταπιάνεται με τους δύο κόσμους που ζούμε, τον πραγματικό, «τον κόσμο της εγρήγορσης» και τον κόσμο του ονείρου· όχι όμως αποκομμένους αλλά μαζί, σε άμεση σχέση ο ένας με τον άλλο ώστε να μπορούν να αλληλοσυμπληρώνουν τα κενά τους. Και με αυτή την προσέγγιση διαβάζουμε μια εξαιρετική ιστορία όπου ένα πραγματικό γεγονός μπορεί να πάρει διαφορετική διάσταση ιδωμένο από την πλευρά του ονείρου και μάλιστα να καταλάβουμε την ανάγκη να γίνεται κάτι τέτοιο ορισμένες φορές.

Η έκδοση του Ζαχαρόπουλου είναι κομματάκι παλιακιά και με κάμποσα λαθάκια αλλά έχει αρκετά χαμηλή τιμή οπότε δεν παραπονιέμαι… (ή μάλλον το έκανα ήδη. χα!)

Advertisements
This entry was posted in λογοτεχνία and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Χαβιέρ Μαρίας – Ο Αισθηματικός Άντρας

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, να διαβάσεις την Καρδιά τόσο άσπρη. Είναι τουλάχιστον συγκλονιστικό.
  (Να, που σε βρήκα κι εγώ.) 🙂

 2. Ο/Η Read, LoLa Read λέει:

  Προτείνω ανεπιφύλακτα, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, να διαβάσεις την Καρδιά τόσο Άσπρη του Μαρίας. Είναι τουλάχιστον συγκλονιστικό.
  (Να,που σε βρήκα κι εγώ.)

  • Ο/Η θ. λέει:

   Καλωσόρισες!
   Δεν το έχω διαβάσει ακόμη, θέλω να διαβάσω το «Αύριο στη μάχη να με σκεφτείς» πρώτα. Το πιστεύω όμως ότι θα είναι συγκλονιστικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.